tisdag 23 februari 2010

Förstatliga mera!

Hur vore det om samhällsnytta verkligen blev samhällsnytta och inte drevs med vinstkrav och sparkrav! Hur vore det om målet med företagen skulle vara att transportera folk så smidigt som möjligt i alla väderleker? Hur vore det om någon räknade ut vad vintern har kostat och ställt det mot besparingar inom kollektivtrafiken!
Klart staten ska äga företag om det handlar om våra gemensamma rättigheter möjligheter och sjukvård skola och kultur.Näringsminister och vice statsminister Maud Olofsson har flera gånger bräkt om att "staten ska inte äga företag", " de ska dem göra som kan driva företagen". Men det är ju helt feltänkt! Ägande har ingenting med drivande av företag att göra. Men som ägare har du möjlighet att styra företagen för allas bästa.
Häng dem högt!

4 kommentarer:

  1. Du är verkligen insiktsfull och nytänkande.
    Tänk om hela det forna Sovjetunionen och Östeuropa haft din klarsynhet. Då hade Berlinmuren stått kvar och folk hade flytt österut från västeuropa istället för tvärtom.

    SvaraRadera
  2. Aha, så du menar att Sovjet och Östeuropa inte var diktaturer utan demokratier som gjorde allt för sina medborgare?
    Don't think so...
    Allt som inte är marknadssamhälle är diktatur eller?

    SvaraRadera
  3. >Allt som inte är marknadssamhälle är diktatur eller?

    Ja, faktiskt. Inte nödvändigtvis en militärdiktatur, men all socialism går ut på att ta ifrån folk bestämmanderätten över deras egna inkomster. Jag tycker det låter mer förnuftigt att de som åker tåg betalar för sin resa - inte att de tvingar andra att finansiera den.

    Visserligen kan det behövas några statligt finansierade institutioner såsom allmänna skolor, men oftast är det bättre om staten försöker peta så lite som möjligt i andras plånböcker.

    SvaraRadera
  4. Det där e bara floskler och flum!
    Vad är skillnaden på ett marknadssamhälle och en marknadsekonomi?
    Definiera stat!

    SvaraRadera