måndag 15 mars 2010

Fullt normalt!

Ja, det är ju inget konstigt med det som står i DN "Ryggskadade pratar bort värken". Vi som personer är ett inte två. Dualismen som varit förhärskande under flera hundra år är fortfarande ganska stabilt förankrad inom sjukvården. Men ibland glimmar det till, som här.
Inom idrotten har man arbetat med detta under många år. Mental träning kallas det då. Det är en förutsättning för att man över huvud taget ska ha en chans i dagens elitidrott.
Billigare blir det också! Att terapi skulle vara något "hokuspokus" är en uppfattning som bygger på rädsla. Tyvärr är den fortfarande ganska vanlig. Men till och med våra gamla vikingar höll på med det. Rädslan är ett modernt fenomen som måste bekämpas. Fram för den hela människan!

2 kommentarer:

  1. Den ”moderna” medicinens tankar kommer i stor grad från Newtonsk synvinkel och från Descartes. På den tiden började man stycke upp vetenskapen och undersöka delar. Själen passade inte in i den här åskådningen och psyke skildes från soma. Detta problem hänger kvar idag. Man har kommit långt när det handlar om fyskikt mätbart och visualiserbart. Men när det gäller tankar och psyke så passar det inte in i modellen och därför väljer många läkare att avfärda det de inte förstår med att det är inbillat.

    SvaraRadera