lördag 13 mars 2010

Sahlin-borg vilket par!

Sahlin drar samma slutsats som Anders Borg, inga problem att lagstadga till förmån för fler kvinnor i styrelserna. Och jag tycker det är helt rätt. Gamla förlegade patriarkala strukturer som lever kvar i konservativa kapitalistiska ideologier och tankemönster måste bort! Det handlar inte om kvalitet, det handlar om makt. Det finns kvinnor lämpliga för styrelseuppdrag som kan fylla minst 50% av alla styrelser. Det är andra saker som styr den alltför långsamma utvecklingen, främst rädsla och makt. Man delar hellre med sig av makten till "likasinnade" till andra män i mörka kostymer. Så, lagstadga för fan!
Till de som protesterar mot att staten ska blanda sig i privata bolags angelägenheter säger jag bara: Om staten inte redan gjorde det skulle ingen del av det privata näringslivet fungera! Eller med Anders Borgs ord: Aktiebolagslagen är en tjock bok, en lag mer eller mindre gör ingen avgörande skillnad (ungefär så sa han)

4 kommentarer:

  1. Men bolagen ägs ju av PRIVAT kapital, ungefär lika privat som pengarna i din plånbok. Det är dom som äger aktierna som ska bestämma vem som ska sköta de privata bolagen. Ingen annan.

    Eller går det bra med en lag som talar om för dig att du måste spendera 40% av dina pengar i en viss affärskedja?

    SvaraRadera
  2. "Det är dom som äger aktierna som ska bestämma vem som ska sköta de privata bolagen. Ingen annan."
    Jo, men förutsättningarna för detta ställer staten upp. Annars skulle det inte fungera.
    Ja, det är lagar som bestämmer var jag kan handla, och vid sidan om lagarna kapitalet.

    SvaraRadera
  3. Den här bloggen är precis så där gulligt naiv som om man förde en uppsluppen diskussion med en politiskt nyfrälst gymnasist. Det är roligt. Och lite bohemiskt på nån sorts dagboksnivå. Bara namnet - Havanna Star... exotiskt Kubanskt och socialistiskt. Klockrent och jättegulligt :-) Nä om man skulle brassa en latte och bläddra i nån Sartre.

    SvaraRadera
  4. jö du det.
    Det är just såna inlägg som får mig på gott humör... det påminner mig och små finniga gossar som ljuger om sina "stora" erotiska erövringar, gulligt på något vis...och ingen dagbok så långt ögat kan nå…men naivt och pubertalt.
    Men även de kanske går att snacka allvar med, när det växt upp.

    Själv suger jag på en cigarr och bläddrar i Genet just nu.

    SvaraRadera