onsdag 10 februari 2010

Maria Schottenius tar priset...

Nomi Rapace fick DN :s kultur pris för att hon gjorde Lisbeth Sallander i Milleniumtrilogin. Maria Scottenius säger:

"Noomi Rapace har blivit prisbelönad förut, men hon gör också en sensationell tolkning av en sensationell personlighet."

Det svåra för en annan vanlig dödlig kulturkonsument är att se det sensationella i tolkningen, det finns ingen sensationellt i den tolkningen , hon gör sitt jobb. Det blandas frisk av olika saker i begreppen. Synlighet och genomslag blir konst, en rollgestalt som sticker ut och är utmanande blir en skådespelare som sticker ut. Men va fan, hon gör ju sitt jobb! DN, så djävla populistiskt att man somnar. Hade jag inte tidningen gratis i brevlådan skulle jag avsluta prenumerationen genast!
Maria Scottenius säger vidare:
– Röstningsmoment har ett pedagogisk syfte, kan man säga. Vi vill att så många som möjligt ska ta del av det som våra kritiker tycker har lyst upp kulturåret.
Men i vad, menar du, ligger det pedagogiska att nominera något som alla tittar på? Pedagogiskt möjligen åt andra hållet: DN:s kulturredaktion vill känna sig som "vanligt folk" och inte bli anklagade för elitism! För det är ju farligt att äga kunskap i ett marknadsanpassat samhälle.
Och Marit Bergman i juryn, men fy fan, hur PK kan det bli.

Dränk nån!
Nu går jag och super mig full


2 kommentarer:

  1. Lisbeth Salander är ju så fruktansvärt värdelös karaktär också.

    De klär ut henne i "tuffa" kläder så att man verkligen ska fatta hur hård och svår hon är, och så beter hon sig mest som en efterbliven tonåring. Ska minsann inte skaka hand med folk, och sådana grejer...

    Det värsta är att folk gillar henne.

    SvaraRadera
  2. Håller helt med dig. Hon spelar över. Kostymavdelningen och sminkavdelningen borde få priset.

    OM det bara ska handla om vem som sett vem mest så borde nog Morgan Alling fått priset. Han gjorde succé i Lets Dance som ses av 2 miljoner människor varje gång. Sen Hairspray på China, hans barnprogram Cirkus Imago, han sommarprogram som knockade iaf mig enormt.
    Han är överallt och det är lite tråkigt men om det handlar om priset för att göra mest och ses av mest borde han ha fått det. Han är ju dessutom begåvad som skriver, regisserar och producerar själv.

    Men han är ju inte kvinna....

    SvaraRadera