tisdag 23 februari 2010

Om ni är okunniga djävlar!

"De fem härskarteknikerna"

Aftonbladet SVD

En norsk kvinnoforskare, Berit Ås, har utarbetat det som brukar kallas för "de fem härskarteknikerna". Särskilt vanliga är de i det offentliga livet och i arbetslivet. De är viktiga att lära sig, både för kvinnor och män. Även män som av omgivningen ses som obekväma kan råka ut för dem och de män som själva vill undvika att tillämpa dem har all anledning känna till dem.

Osynliggörande

Osynliggörande försiggår när kvinnor blir bortglömda, förbigångna eller "överkörda". Osynliggörandet fråntar kvinnor deras identitet eller påminner dem om att de är mindre värda. Att de är oviktiga och betydelselösa.

Förlöjligande

Förlöjligande försiggår när kvinnors insats bli förhånad, utskrattad eller liknad vid djur, till exempel höns. Som när kvinnor sägs vara speciellt känsliga eller att de är sexuella varelser eller när kvinnor blir avvisade som kalla eller cyniska. Alltsammans är beteckningar som vanligtvis inte sätts på mäns reaktioner.

Undanhållande av information

Undanhållande av information försiggår när män som en självklarhet vänder sig till andra män och kvinnor inte ges information om viktiga saker på arbetsplatsen eller i det politiska livet. Även kvinnors insats i hemmet och med hushållsarbetet förtigs.

Dubbelbestraffning

Dubbelbestraffning försiggår när det är fel både det kvinnor gör och det de inte gör. Den här tekniken tas i bruk mot dem som man har fördomar mot. T ex när kvinnor i kvinnorörelsen beskylls för att vara orsak till alla skilsmässor och samtidigt beskylls för att inte vara tillräckligt aktiva i politiken. Damn you if you do, damn you if you don't.

Påförande av skuld och skam

Påförande av skuld och skam sker genom förlöjligande och dubbelbestraffning. Det försiggår när kvinnor får veta att de inte är tillräckligt bra, även om anledningen kan vara

att de tänker och handlar annorlunda och på ett nytt sätt i förhållande till män,

att de inte har kunnat skaffa sig tillgång till information som männen behärskar.

1 kommentar:

  1. http://iengalaxlngtlngtborta.blogspot.com/2010/02/om-ni-ar-okunniga-djavlar.html

    SvaraRadera